dinsdag 13 december 2016

Het zit in de familie


Familiebedrijven, ze hebben charme en vaak prachtige geschiedenissen. In Overijssel zijn we ruim bedeeld; maar liefst driekwart van onze bedrijven zijn familiebedrijf. Er zitten parels tussen die tot de verbeelding spreken.

Gerardus Johannes ter Beek, zoon van een koopman, blauw- en zwartverver, ‘zetter’ van Ambt Almelo en broodverkoper specialiseerde zich in beschuit. Bolletje, sinds 1867.

Johannes Albertus Auping prutste net zolang met vlecht- en staaldraad tot hij de perfecte “Stalen Gezondheidsmatras” kon leveren aan het Deventer Geertruiden Gasthuis, ter vervanging van de gebruikelijke stromatrassen. Koninklijke Auping BV, sinds 1888.
Alle charme en mooie geschiedenissen ten spijt; lange tijd is door de Rijksoverheid weinig rekening gehouden met het grote economische belang van familiebedrijven. Want ze doen het immers goed.

Ze zijn vaak creatief en innovatief en ze hebben de neiging zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ze zijn beter bestand tegen slechte economische tijden en negatieve invloeden van buiten, want vaak gefinancierd met eigen kapitaal. Ze zijn loyaal aan de relatie met personeel.

Dat dát nu net de valkuilen zijn voor familiebedrijven wordt vaak over het hoofd gezien. De huidige regels voor ontslag, transitievergoedingen en loondoorbetaling bij ziekte werken contraproductief, de financiële risico’s stapelen zich op. Erf- en schenkbelastingregels bij overdracht van een familiebedrijf vormen vaak een molensteen.

Er komt een nieuwe generatie aan, een groot aantal van de familiebedrijven gaat de komende jaren over in andere handen – al dan niet van een nieuwe familiegeneratie. Dat zijn vaak moeizame processen die wel wat steun kunnen gebruiken. Daarom zijn we dit voorjaar in Overijssel begonnen op verschillende manieren aandacht te vragen voor het fenomeen familiebedrijven, met hun spilfunctie in de regionale economie.  En ik kan vol vreugde melden dat we inmiddels met de samenwerkende partijen een paar flinke stappen in de goede richting hebben gemaakt. Er ligt nu een intentieverklaring “Samen in beweging voor familiebedrijven” (Programma Familiebedrijven Overijssel 2017-2019) met handtekeningen er onder.
Samen met Hogeschool Windesheim, Saxion, VNO NCW en MKB Midden hebben we in Overijssel dit een programma van activiteiten ontwikkeld voor familiebedrijven. Zoals ondersteuning bij de herinrichting van de bestuursstructuur; hulp bij opvolgingsproblematiek; ondersteuning van potentiële bedrijfsopvolgers onder studenten; een ‘Jonge Bedrijfsopvolgings regeling’ in de vorm van een investeringsregeling.  We gaan de ontwikkeling van de bedrijven monitoren. We laten ze niet los.

Ik ben er trots op, dat de provincie Noord-Brabant het Overijsselse initiatief lijkt te gaan omarmen. De Brabantse CDA Statenfractie riep daartoe onlangs op. Als dat sneeuwbaleffect ook de andere provincies bereikt, dan zijn er 271.790 Nederlandse familiebedrijven mee gediend. Met alle goede gevolgen voor onze economie, werkgelegenheid en toekomst.



 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.